Убавина

Како да го „набилдате“ имунолошкиот систем?

Здравиот и силен имунолошкиот систем може да не заштити од многу болести како што се настинката, грипот и др. Сепак, со неквалитетен животен стил и лош избор на храна може да ја намалиме ефикасноста на имунолошкиот систем. За среќа, постојат бројни начини кои ни помогнат повторно да го „набилдаме“. Еве неколку од нив:

Вежбајте редовно: Физичка активност го подобрува имунолошкиот систем и придонесува за добро здравје. Започнете полека, но секојдневно вежбајте најмалку 30 минути.

Јадете храна која содржи антиоксиданси: Антиоксидансите, кои се наоѓаат во многу видови храна, може да го запрат оштетување на клетките, да го зголемат вашиот имунолошки систем и да го заштитат телото од голем број на болести како што се срцеви болести, рак, воспаление и депресија.

Спијте доволно: Спиење само неколку часа дневно го зголемува ризикот од срцеви заболувања и стрес. Обидете се да спиете најмалку осум часа во текот на ноќта.

Пијте многу вода: Наместо на газирани пијалаци, алкохол и пијалаци со кофеин, пијте најмалку  осум чаши вода на ден за да ги отстраните токсините од вашето тело.

Земајте витамински додатоци: Земајте додатоци како што се Витамин Д, витамин Ц и цинк за кои е докажано добро за вашиот имунолошки систем. Започнете со земање на дневен доза од мултивитамини но разговарајте со вашиот лекар или фармацевт пред да земете витамински додатоци, особено ако земате други лекови.

 

Напиши коментар