Миленичиња

Зошто кучето ве бакнува

Повеќето сопственици го сакаат бакнежот на своето куче затоа што тој најмногу предизвикува пријатна топлина во срцето.

Тоа е затоа што таквото однесување на домашно милениче обично се поврзува со давање љубов и верност.

Сепак, фактот дека бакнежот меѓу две лица укажува на интимна или многу пријателска врска не е неопходно важен во однесувањето на кучињата кон луѓето.

Еве неколку причини зошто кучето ви ги лиже лицето, нозете и рацете.

Инстинкт

Веднаш штом ќе се роди кученцето, мајката почнува да го лиже за да го исчисти и да му ги стимулира виталните функции. Кученцата се сеќаваат на лижењето како знак на голема грижа. Некои експерти веруваат дека лижењето всушност потекнува од волците. Кога се враќаат од лов, мајките им даваат на кутрињата кои сè уште немаат доволно развиени заби за суровото месо, да ја лижат храна од нивната уста. Студиите покажуваат дека навиката за лижење е пренесена со ДНК, па кучињата ја наследиле.

Знак на верност

Постои многу силна верба дека кучето ве бакнува затоа што мило му е што ве гледа. Ако не може да дојдат до вашето лице, тие ќе ги лижат вашите раце, нозе или кој било дел од вашето тело што не е покриено со облека.

Утврдено е дека ендорфините се ослободуваат за време на лижењето, што докажува дека ова ги прави кучињата среќни. Исто така е познато дека кучињата се чувствуваат, но, исто така, го разликуваат типот на расположение на нивниот сопственик.

Ако некое лице е тажно или вознемирено, тие ќе започнат да го лижат со цел да го намалат нивото на стрес и да го кренат расположението.

Вие сте вкусни

Човечкиот мирис е многу интересен кога кучето ќе намириса силен парфем или ако вашата кожа е испотена и солена. Нивното чувство за мирис е многу развиено, но тие ќе ги истражат новите вкусови лижејќи ги. Нема потреба да се зборува за некои остатоци од храна на кожата.

Досада

Кучињата што се досадуваат се обидуваат да го привлечат вниманието на сопственикот. Без оглед како реагирате на нивниот обид да ве бакнат, без разлика дали ќе ги прифатите, или ќе се браните, тие ќе го сторат тоа повторно и повторно. Тие едноставно ја исполниле целта. Тие го освоиле вашето внимание.

Компулсивно нарушување

Опсесивното лижење може да биде знак на сериозно нарушување во однесувањето. За среќа, ова ретко се случува ако кучето е под долгорочен стрес или страда од нетретирана вознемиреност.

Ако се сомневате дека вашето куче развило ваков вид на однесување, побарајте помош од ветеринар што е можно поскоро.

За да ги разберете причините зошто вашето куче ве бакнува/лиже, клучно е да ги набудувате околностите и емоционалната состојба на кучето кога тоа го прави.

Забележете дали тој среќно ви приоѓа пред да ве лиже или да гледа настрана додека го прави тоа. Додека ве бакнува, дали се лиже себеси или други предмети во околината?

Никогаш не го присилувајте да го стори тоа. Ако има потреба да ви ја покаже својата љубов, тој ќе дојде сам поради искрена љубов.

Напиши коментар