Здраво тело

ПРОНИКНАТИОТ КОМПИР МОЖЕ ДА БИДЕ ОТРОВЕН: Ако го забележите ова, не јадете го воопшто!

Кога се случува компирот да проникне, ние ги отстрануваме тие делови и нормално го подготвуваме за јадење.

Сепак, на нешто треба да се обрне внимание.

Компирите се храна која се користи многу во зима, но мора да обрнете внимание на некои работи ако останат подолго време на потопло место и проникнат.

Велат дека е најдобро да се чуваат компири во темна и постудена просторија, но во становите луѓето немаат друг избор, па затоа овие зеленчуци ги чуваат или во чајната кујна или на балконот.

Кога се случува компирот да проникне, ние ги отстрануваме тие делови и нормално го подготвуваме за јадење.

Сепак, на нешто треба да се обрне внимание.Треба да видите дали има многу ‘ркулци, дали компирот се собрал. Во тој случај, мора да го фрлите, бидејќи е штетен за организмот.

Таквите компири се полни со соланин, благо токсична супстанција која може да предизвика симптоми како што се главоболка, дијареја и повраќање кај луѓето.

Ако компирот е сè уште тврд, и само ‘рти на неколку места, можете да го подготвите за јадење, но секако претходно извадете ги ‘ркулците.

Напиши коментар