Like

Три ситуации во кои кавгите стануваат лоши за врската и бракот

Расправијата е нормална работа во која било врска, но дали знаете кога станува проблематичнa?

Ако мислите дека не ви е судено бидејќи се расправавте двапати минатата недела, не грижете се затоа што сè уште не е време да паничите.

Имено, клиничкиот психолог Џозеф Силона изјави дека е сосема нормално да се караат и да имаат несогласувања партнерите, и додава дека некои парови едноставно се караат повеќе од другите.

Не постои вистинска формула кога станува збор за фреквенцијата на конфликтот, ниту правилен начин како да навигирате во конфликтот што ќе одговара за сите парови, рече Силона.

Исто така, реномираниот клинички психолог Рамани Дурвасула смета дека малку кавга е од корист. Кавгата значи дека се грижите за врската. Кога кавгата целосно исчезнува, понекогаш една личност или обете страни се исклучени од врската, забележува д-р Дурвасула.

Терапевтот за брак и семејство, Дејвид Клоу смета дека е уште поважно да се запрашате колку добро се помирувате вие и вашиот партнер. Односно, дали можете двајца да ги решите проблемите што се појавија или да ги заборавите за да одржите мир?

Двојките кои можат да прејдат од конфликт во хармонија имаат продуктивни кавги, кои потоа водат кон поголема интимност, вели Клоу.

Кога кавгата не е здрава?

1. Кога не е квалитетна

Меѓусебната провокација, нападите и критиката на лично ниво воопшто не се здрави за вашата врска. Затоа е неопходно да може да се расправате без негативност и да избегнувате напади.

2. Кога се заснова на минатото

Имено, здравите аргументи се фокусираат на тековните проблеми, додека споменувањето на минатото не треба воопшто да биде присутно за време на здрава кавга. Исто така, постојано да се расправате за истиот проблем без какво било решение или компромис не е воопшто здраво за врска, ниту е чувството на вознемиреност поради фактот дека постојано се расправате.

Ова е многу различно од чувството на вознемиреност што е поврзано со одреден проблем што предизвикува конфликт.

Дури и кога едниот партнер се чувствува вознемирен, непријатен, незадоволен, исплашен или кое било друго важно негативно чувство поврзано со природата, зачестеноста или интензитетот на самиот конфликт, тоа треба да се реши, додава Силона.

3. Кога сте на почетокот на врската

Да се биде во рана фаза на врската и веќе да се расправате не е добар знак, но не мора да значи осуда за вашата врска се додека кавгите не се физички, емотивно и психички насилни.

Паровите кои се караат на чесен и безбеден начин, дури и ако кавгите започнале на почетокот на врската, имаат подобра шанса од паровите кои стануваат насилни, рече Клоу.

Освен тоа, ако се карате повремено и сметате дека повеќето конфликти успешно ги решавате за време на кавгите, Дурвасула забележува дека тогаш не треба да се плашите од расправии и кавги и дека само треба да обрнете внимание на нивниот квалитет.

Напиши коментар