Дестинации

Јамајка врши бесплатна онлајн обука за водичи и угостители

Јамајка започна бесплатна обука преку Интернет за туристички работници и најави значителни инвестиции во нејзиниот туристички сектор, бидејќи беше силно погодена од пандемијата на вирусот корона.

Целта на оваа програма е да создаде нови, но и подобри работни места за подобрување на животот на просечниот жител на Јамајка.

Програмата главно се заснова на одржливоста на туризмот преку пет основни принципи: нови инвестиции, нови пазари, нови производи за доверба, нови партнерства и развој на персоналот.

Оваа иницијатива беше започната заеднички од Центарот за иновации во туризмот (JCTI) и Фондот за промоција на туризмот (ТЕФ) со партнерите.

Идејата е да се обезбеди помош на туристичките работници кои претрпеле огромни штети и ги загубиле работните места како резултат на општа пандемија.

Оваа бесплатна обука се состои од 11 курсеви за подобрување на вештините на туристите и за зголемување на нивните квалификации, а од 22 април кога започна обуката, сите курсеви биле пополнети бидејќи над 6.500 туристички работници се пријавиле за нив.

„Ние сме крајно горди што програмата добро ја прифатија нашите угостителски работници. Всушност, порталот падна моменти по нашето лансирање заради преголем интерес“, рече министерот за туризам од Јамајка, Хон Едмунд Бартлет, додавајќи:

„ Задоволен сум што нашите работници ја поддржуваат и се приклучуваат на иницијативата. Работниците сигурно ќе стекнат ново знаење, а и ќе ги подобрат постојните, а со сертификацијата ќе имаат дополнителна потврда за квалитетот“.

Јамајка и нејзиниот туристички сектор претрпеа огромни загуби како резултат на целокупната состојба. Околу 160.000 работници ги загубија своите работни места поради затворањето хотели, ресторани и недостатокот на туристи.

Во моментов се вработени само 40.000 работници, што е 25% од претходниот број. Затоа Бартлет изјави дека оваа иницијатива е многу важна затоа што тие сакаат работната сила да биде поквалификувана кога ќе помине пандемијата.

Напиши коментар