Cafe Del Mar

Престанете да јадете брзо: Лоша навика што може да предизвика многу проблеми!

Многу луѓе јадат премногу брзо, а оваа лоша навика може да предизвика голем број на проблеми во организмот, како надуеност, рефлукс и зголемување на телесната тежина. Познато е дека варењето започнува во устата, па токму затоа брзината со која внесуваме храна е од големо значење.

Многу луѓе јадат премногу брзо, а оваа навика може да предизвика бројни последици за организмот. Оние кои земаат големи залци, голтаат брзо, така што плунката и ензимите немаат време да ја „подмачкаат“ храната и да ја разградат на помали делови пред да стигнат до стомакот. Исто така, кога јадеме брзо, голтаме многу воздух, што може да предизвика надуеност и гас. Премногу брзото јадење може да резултира со големо чувство на непријатност, како и бројни дигестивни проблеми.

Рефлуксот, исто така, може да ви зададе проблеми, симптом во кој се јавува враќање на храна и гастричните сокови од желудникот назад кон хранопроводот. Симптомите може да вклучуваат киселини, болка при голтање и повраќање. Ако јадете премногу брзо, може да се појави ерозивен гастритис, што е воспаление што ја јаде слузокожата на желудникот. Луѓето кои јадат брзо се склони кон прејадување, што значи дека храната останува подолго во стомакот и може да има зголемено лачење на желудочна киселина, што може да ги оштети мукозните мембрани.

Hungry Young Woman Eating French-Fries On Yellow Studio Background. Cheat Meal Concept

Никој не сака да биде дебел, нели?

Покрај тоа, уште еден проблем со јадењето премногу брзо што може да предизвика зголемување на телесната тежина е тоа што јадеме повеќе отколку што всушност треба за да бидеме сити.

Кога храната влегува во устата, телото му сигнализира на дигестивниот тракт дека храната е на пат, а кога ќе изедеме доволно, желудникот му сигнализира на мозокот дека е време да престане да јаде. Ако премногу брзо јадете, ќе ги пропуштите тие сигнали, но ако забавите, вашиот мозок ќе има доволно време да ги прими сигналите и така ќе престанете да јадете кога ќе сфатите дека сте сити. Бројни студии откриле дека луѓето кои полека јадат, внесуваат помалку калории и се чувствуваат сити подолго.

Young man sitting in a cafe and enjoying in breakfast. Food, lifestyle concept

Ако јадете брзо, ризикувате да добиете дијабетес тип 2. Дебелината, која се јавува при јадење на овој начин, е една од главните причини за отпорност на инсулин.

Прејадувањето е лоша навика – Метаболичен синдром, отпорност на инсулин и задушување

Отпорноста на инсулин е поврзана со метаболичкиот синдром, кој е збир на метаболички нарушувања. Луѓето со метаболички синдром имаат повеќе масни наслаги во пределот на половината и ниско ниво на добар холестерол (HDL).Треба да ја џвакате храната добро, а не да голтате поголеми парчиња, бидејќи тие можат да доведат до задушување. Затоа, се препорачува да јадете побавно, да ги вклучите сите сетила, да џвакате повеќе, да направите пократки паузи додека јадете.

Four beautiful young cheerful women looking at each other with smile and eating take out food while sitting in car

Лошата навика на прејадување може да исчезне со овие супер совети!

Јадете во текот на целиот ден. За тоа е потребно планирање, но е најважниот чекор. Погрижете се да ги имате сите редовни оброци и ужинки, како и за тоа вашата диета да се состои од балансиран внес на протеини, растителни влакна и масти. Никогаш не дозволувајте да поминат повеќе од три или четири часа без внес на храна, затоа што на тој начин ги контролирате скоковите на инсулин, а со тоа и знаците на глад, така што никогаш нема да бидете многу гладни.

Доколку јадете додека трчате или во движење, исто така можете да ги „измамите“ сигналите за ситост. Покрај тоа, шансите се поголеми дека ќе изедете нешто што не е здраво.

Додека јадете, треба само тоа да го правите затоа што на тој начин ќе се фокусирате исклучиво на храната. Исто така, избегнувајте да бидете вознемирени додека јадете. Затоа, исклучете го телевизорот, спуштете го мобилниот, оставете го компјутерот. Одвојте време и јадете во мир. Јадењето треба да биде процес во кој уживаме, а кога ќе се фокусирате на тоа со сите ваши сетила, ќе јадете побавно и ќе уживате во секој залак до максимум.

Woman eating a hamburger in modern fastfood cafe, lunch concept

Напиши коментар