Free zone

БОНТОНОТ го заборавивме – Вистинска дама се однесува според овие правила!

Ако се грижите за туѓото мислење, многу е важно каков впечаток ќе оставите, особено кога ќе сретнете некого за прв пат. Што ја разликува една дама од масата на другите жени? Нејзиното однесување! Овие правила на однесување се задолжителни доколку сакате тие да ве сметаат за културна, образована и рафинирана дама, пренесуваат медиумите.

Дали знаевте дека жената е секогаш прва што подава рака на маж? Исто така, постарата личност најпрво му ја нуди својата рака на помладата, обратно е знак на непочитување.

Ако одите по улица со другарка или некој друг, а таа се сретне и се поздравува со случаен минувач, и вие треба да го поздравите.

Во ресторан, помладите стануваат кога постара личност ќе и пријде на масата. Жената станува само ако е млада, а некој постар по возраст или позиција се приближува до масата. Општо правило е дека кога некој влегува во просторија каде што има луѓе, тие први ги поздравуваат сите, без оглед на полот и возраста. Дама никогаш не ги држи лактите на масата!

Личност која е помлада по возраст и е на висока позиција, не треба да очекува сите да ја поздрават први.

Кога станува збор за разговор со луѓе, вистинска дама никогаш нема да им наметнува на другите – ќе почека да ја завршат презентацијата, а потоа да го искаже своето мислење, без да навредува туѓа позиција.

Исто така, вистинска дама за комплимент одговара со благодарност. Ако на реченицата „Изгледаш убаво“ одговорите ,,Знам”, ќе оставите впечаток на надмоќна личност со премногу високо мислење за себе.

Кога ќе направите грешка, извинете се, тоа е квалитетот на добро воспитаната личност, без разлика дали станува збор за маж или жена.

Кога станува збор за присуство на состаноци, секогаш пристигнувајте на време и исполнувајте ги своите обврски на време – освен што секој ќе има само пофални зборови за вас, па затоа ќе го почитувате туѓото и сопственото време.

Смислата за хумор е одлика за добредојде, но вистинската дама никогаш не ве исмева – се шегува исклучиво на ваш своја сметка!

Кога станува збор за изгледот, секогаш бидете облечени според пригодата. Дискретна и ненаметлива шминка е одлика на вистинска жена со префинет стил.

Кога се прозевате, кашлате или кивате, задолжително ставете ја раката преку устата.

Поздравете го секој сосед што живее во вашата зграда. Љубезноста и насмевката ќе го разубават денот и за вас и за него! Персирајте на постара личност во секоја прилика, освен кога таа инсистира да не го сторите тоа, и секогаш кога ќе влезете во затворена просторија, соблекувајте шешир или капа.

За вашиот поранешен сопруг, поранешна девојка или поранешна фирма, негативните ставови чувајте ги за себе. Во спротивно, ќе испадне дека сте само озборувач кој не знае да чуваат тајна и ќе ги натерате луѓето да се прашуваат каква личност сте кога сте биле во таква средина.

Една дама никогаш нема да фрла ѓубре на улица – чувајте го ѓубрето во торбата додека не наидете на првата корпа за отпадоци.

Кога станува збор за комуникација преку пораки, никогаш не пишувајте со големи букви, тоа се смета за грубо, бидејќи изгледа како да викате.

И што е најважно и за дамите и за господата – почитувајте ги другите и ќе бидете почитувани!

Напиши коментар