After Midnight

Дали е тоа љубов или сексуална привлечност? Еве како да направите разлика


Како знаеме дали тоа што го чувствуваме е всушност љубов?

Љубовта и сексуалната привлечност имаат заеднички карактеристики: и двете се силни емоции, сексуална привлечност може да доживееме кон луѓето што ги сакаме. Сепак, исто така сексуална привлечност можеме да го почувствуваме кон луѓето што не ги сакаме. Додека крајната цел на сексуалната привлечност е сексот, љубовта е ориентирана кон одржување на врските, одржување на силна врска дефинирана со интимност и заеднички живот.

Еве уште неколку клучни разлики помеѓу љубовта и страста:

• Љубовта ја исполнува нашата потреба за поддршка. Во културна смисла, ние честопати ги поврзуваме сексуалната привлечност и љубовта, но постои добра причина да се сомневаме дека всушност постојат три различни мотивациони системи. Страста може да биде двигател што ја поттикнува нашата потрага по врски, привлечноста може да ни помогне да направиме разлика помеѓу повеќе или помалку посакувани партнери, а љубовта може да биде она што ќе не држи во близина да реагираме и да се грижиме за другите. Љубовта е особено важна кога сме тажни, исплашени или на друг начин ни е потребна поддршка.

Не е шега, „полудуваш од љубов“ е научен ФАКТ!
• Љубовта принудува на искреност. Кога се чувствуваме безбедно во нашите врски – знаеме дека некој не сака и ќе биде тука за нас – дејствуваме поавтентично. Ако ја доведуваме во прашање довербата на некого, се плашиме дека ќе не напушти, или ако мислиме дека можеби нема да биде тука кога ни треба, повеќе сме склони да лажеме или да измамиме. Со други зборови, чувството на сигурна љубов во врската ја зголемува автентичноста. Само сексуалната привлечност веројатно нема да го поттикне истиот степен на автентичност.

• Љубовта нe прави подготвени да се жртвуваме. Жртвувањето не е забавно: вклучува откажување од нешто вредно (на пр. време, пари) и може да има висока цена. Во врските, подготвеноста на жртвата е поврзана со повисоки нивоа на посветеност и вложување во врска. Овој вид на врска повеќе личи на љубов отколку на сексуална привлечност; прикажување планови за иднината и грижа за некого и приоритет на нивните потреби пред вашите.

Зошто партнерите изневеруваат во врските?
•Љубовта ги менува ефектите од сексот. Сексот може да ја подобри благосостојбата, но оваа врска е најсилна во љубовен контекст. Односот помеѓу зачестеноста на сексот и важните показатели за благосостојбата (на пр. задоволство од животот, позитивни емоции / расположенија) делумно зависи од преференциите. Љубовта е позитивна емоција насочена од друга страна, која вклучува грижа; повеќе е ориентирана кон љубов отколку чиста страст.

• Љубовта е постојана. Чувството на сексуална привлечност може да „згасне“ доста брзо, но љубовта е друга приказна. Од еволутивна гледна точка, романтичната љубов не е емоција: тоа е инстинкт, моќен, жилав нагон. Романтичната љубов го интензивира нашето внимание и не се откажува лесно. Научниците ја разбираат моќта на романтичната љубов, која се базира на системот за наградување во мозокот. Искуството на љубовта е длабоко задоволувачко на биолошко ниво. Поврзаното ослободување на допамин ја интензивира потрагата по романтична љубов, што може да ја одрази неговата улога во репродуктивниот успех.

ПАРТНЕРСКИ ОДНОСИ: Еве како да покажете грижа на 6 начини

Еден од предизвиците за разликување на љубовта од сексуалната привлечност е тоа што понекогаш сексуалната привлечност е почеток на љубовта, нејзина почетна точка. Навистина, сексуалната привлечност може да ги подготви луѓето за идејата да започнат романтична врска. Сексуалните мисли можат да ја зголемат отвореноста на луѓето да ги споделат своите чувства, да направат жртви, да сакаат интимност и да се вклучат во грижлива комуникација. Предизвикот е да одлучите дали вашата динамика завршува со сексуална привлечност или дали двајцата верувате дека споделувате слични цели, сакате отворена комуникација и сакате да го интегрирате вашиот заеднички живот. Овие карактеристики ориентирани кон иднината сугерираат дека имате основа за долгорочна врска.

Напиши коментар