Free zone

Грижете се за вашата кожа: Не правете ја оваа грешка со шминкањето

Отстранувањето на шминка е задолжително пред спиење, и бидејќи сите знаеме дека чистата кожа е важна, веројатно правиме посебен „напор“ да ги извлечеме последните честички од маскара и сенка.

И токму во овој процес ја оштетуваме кожата, предупредуваат дерматолозите!

Ако ја отстраните шминката со памучна вата натопена во средство за отстранување на шминката, веројатно грубо ја триете кожата, особено ако носите водоотпорна маскара.

Кожата околу очите е исклучително чувствителна, а секој агресивен „напад“ врз неа може да доведе до оштетување што ќе се акумулира со текот на времето и ќе предизвика брчки.

Дерматолозите велат дека парче памучна волна или подлога треба да се натопи во производот, а потоа да се стави на затвореното око и да се држи околу 30-40 секунди. На тој начин, производот ќе има време да ја стопи шминката, а ние нема да го иритираме окото со триење, кинење на трепките или оштетување на нежната кожа.

Потоа само избришете го окото со памук и измијте се, па ставете крем за очи, но ајде да повториме – никогаш не тријте!

Напиши коментар