Free zone

Најдобра вежба за совршени стомачни (видео)

Ништо не боли како тело после напорно вежбање на стомакот, но ова е претежно случај кога работите се прават на погрешен начин, а потоа и болка што можеме да ја почувствуваме не е процес на градење мускули.

Ова чувство е добро познато на сите љубители на фитнесот и се јавува во задниот дел. Ако сте биле во сè доволно долго, тогаш знаете како можете да се ослободите од овие проблеми, но ако ова повторно ви се случи, можеби е време да пробате со рутини на абдоминалните мускули на репертоар целосно без болка.
Советник за фитнес и инструктор на публикацијата Men’s Health, познатиот тренер за суперхерои, Дон Саладино, неодамна на својот Инстаграм профил претстави ваков вид вежби за стомачни „Мртвата буба е безбеден и интензивен начин за обука на стомакот и торзото, постигнувајќи извонредна подвижност низ целото тело“, напиша популарниот тренер.

Мртвата буба започнува во силна позиција на долниот дел на грбот. Ова автоматски значи силна контракција на вашиот стомак за да го задржите овој дел од ‘рбетот на земја. Можете да користите подлога за време на тренингот за да го намалите дополнителниот стрес. Главната цел е да се елиминира секој простор помеѓу грбот и површината на подот, во кој не смее да има ни најмал јаз.

По ова, важно е да се фокусирате на одржување на положбата, да ја продолжите едната нога и спротивната рака напред. Потребно е да ги истегнете ногата и раката колку што можете повеќе, без да ја изгубите положбата во која грбот е целосно порамнет со земјата. Не се вознемирувајте ако не можете да ја истегнете ногата или раката до Саладино, особено затоа што ова повторливо движење станува полесно. Најважно тука е да се справите со напорите за одржување на положбата на долниот дел на грбот, бидејќи ова е механизмот што навистина придонесува за вашите стомачни мускули. Мртвата буба е исто така добар тест за подвижноста на нашите ремени. Ако грбот започне да добива заоблена форма, треба да ги истегнете рамената уште повеќе. Борбата за одржување на долниот дел на грбот на земја продолжува и на овој начин.

Тренерот Ебанез Самуел додаде дека одржувањето на формата е главната точка. „Мртвата буба е ефикасна вежба за вашите стомачни мускули само ако го направите тоа на вистински начин, и многу е лесно да известите за движење и потоа да се запрашате зошто не гледаме резултати.“ Сето ова е многу важно да се запамети, особено ако не сакаме време поминато во позицијата на буба нема да се потроши.

На секој што е подготвен да ја воведе оваа вежба во своите рутини, Саладино сугерира дека е важно да се започне со три серии од десет повторувања, двапати неделно, како загревање или вовед во обука.

Напиши коментар