Free zone

Најубавата река на светот. Ги има сите бои на виножитото

Од крајот на јули до ноември, Кањо Кристалес во Колумбија е најживописната и најубава река во светот. Краткиот период помеѓу дождливите и сувите сезони доведува до експлозија на црвено цветни растенија кои ги населуваат водите на реката.

Минерални наслаги, карпи и разни растенија создаваат жолти, зелени, црни и сини тонови во реката – покрај зачудувачката црвено-црвена боја што доминира.

За поголемиот дел од годината, Кањо Кристалес е бледо зелена река која не се разликува толку многу од повеќето други. За да се трансформира во водно виножито, неговото ниво на вода мора да биде на одредено ниво.

Ако нивото на водата е прениско, растенијата од кои доаѓаат цвеќињата не можат да растат. Црвените растенија се стеснуваат и стануваат кафеави.

За да стигнете до оваа река, потребно е сериозно планирање, бидејќи се наоѓа во оддалечен дел на Колумбија.

Екосистемот на реката што го одзема здивот е многу деликатен, така што единствениот начин да се доближите до водата е со водич. Сместено е во националниот парк наречен Серанија де ла Макарена, кој се наоѓа на границата на амазонската прашума.

Дождовната шума во Амазон и околните области се дом на најретките растенија и животни во светот.

Пливањето е строго забрането, со цел да се одржи екосистемот недопрен.

Патувањето со коњ од градот Ла Макарена е популарен начин за посета на Кањо Кристалес.

Живописни тонови на црвена, жолта, зелена, црна и сина боја, измешани со кристално чиста вода, се единствена и убава глетка.

Посетата на бреговите на „реката што избега од рајот“, како што ја нарекуваат Колумбијците, е едно од најимпресивните искуства што може да ги имате во Јужна Америка.

Напиши коментар