Free zone

Што се случува со нашето тело ако не спиеме доволно

Иако количината на спиење потребна за нормално функционирање е различна за секоја индивидуа и зависи од повеќе фактори, на возрасните им се препорачува од 7 до 9 часа сон.

Повеќе од една третина од возрасните не спијат толку многу, а Американското торакално друштво вели дека 35 проценти од возрасните во САД спијат помалку од 7 часа во текот на денот.

Најчестите придружни промени во телото кои се јавуваат како последица на несоница

Лошо памтење
Кога ќе научите нешто ново, најдобриот начин да го запаметите е да спиете. Спиењето помага да се зајакнат спомените што сте ги создале, па дури и да ги поврзете новите спомени со старите.

Меѓутоа, кога ви недостасува сон, тоа може да доведе до проблеми со меморијата, бидејќи мозокот нема доволно време да ги обработи новите податоци што неодамна ги научивте. Ова, пак, може да резултира со потешкотии во учењето.

Не можете да се концентрирате
Спиењето игра голема улога во размислувањето и учењето. Без доволно спиење, концентрацијата, брзината на размислување и обработката на нови податоци се намалуваат. Понекогаш последиците се слични на мамурлак, што го забавува времето на размислување и реакција.

Ако откриете дека имате проблем со фокусирање во текот на денот поради недостаток на сон, кратка пауза може да ви помогне да го пребродите денот до вечерта кога е препорачливо да спиете помеѓу 7 и 9 часот.

Слаб имунитет
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои спијат премалку имаат зголемен ризик да се разболат кога ќе дојдат во контакт со вирус. Недостатокот на сон исто така може да влијае на тоа колку брзо се опоравувате доколку се разболите. За време на спиењето, имунолошкиот систем ослободува протеини наречени цитокини, од кои некои помагаат при недостаток на сон.

Одредени цитокини мора да се зголемат кога имате инфекција, а недостатокот на сон може да го намали производството на овие заштитни цитокини. Покрај тоа, антителата и клетките за борба против инфекцијата се намалуваат во периодот кога едно лице не спие доволно.

Емоции на рингишпил
Сите сме го доживеале – непроспиена ноќ проследена со ден на раздразливост и стрес. Истражувањата покажаа дека дури и делумно лишување од сон има значително влијание врз расположението.

Истражувачите од Универзитетот во Пенсилванија откриле дека луѓето кои биле ограничени на само 4 и пол часа ноќен сон во текот на една недела се чувствувале под стрес, лут, тажен и психички исцрпен. Кога се вратиле на вообичаениот распоред на спиење, расположението драстично се подобрило.

Зголемување на телесната тежина
Можно е недостаток на сон да влијае на негативните промени во метаболизмот. Кај возрасните, спиењето четири часа на ноќ се чини дека го зголемува гладот ​​и апетитот во споредба со 10 часа – особено за калорична храна богата со јаглени хидрати.

Истражувањата исто така покажуваат дека постои врска помеѓу недостаток на сон и дебелина, пишува Yahoo! Life. Едно од објаснувањата би можело да биде дека кога не спиете, го поминувате тоа време грицкајќи сè што ќе ви дојде на рака. Друго објаснување би можело да биде дека недостатокот на сон доведува до замор и резултира со помала физичка активност.

Напиши коментар