Исхраната, меѓу другото, може значително да влијае на здравјето на мозокот, а еден неврохирург открил кои 5 намирници ја подобруваат меморијата по 50-годишна возраст.Генетиката игра значајна улога во одржувањето на здравјето на мозокот, но животните навики, особено исхраната, исто така можат да имаат големо влијание. Неврохирургот д-р Брајан Хофлингер истакнува дека постојат многу видови храна што можат да ја подобрат функцијата на мозокот и да помогнат во заштитата од когнитивен пад. Тој на својот TikTok профил наведе која храна треба да биде на вашиот тањир што е можно почесто.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се богати со здрави масти, кои се неопходни за функцијата на мозокот. Оревите се особено богати со ALA, растителна форма на омега-3 масни киселини. ALA помага во зачувувањето на мозочните клетки и го намалува воспалението во телото.Покрај оревите, ф’стаците се препорачуваат и како одличен извор на здрави масти и протеини кои имаат позитивен ефект врз здравјето на мозокот.
Риба
Масните риби, како што се лососот, пастрмката, сардината и скушата, се исклучително корисни за здравјето на мозокот поради нивната висока содржина на омега-3 масни киселини. Д-р Хофлингер особено препорачува лосос и туна, бидејќи се богати со омега-3 масти, а во исто време содржат малку заситени масти, што дополнително придонесува за здравјето.
Лиснат зелен зеленчук
Зеленчукот како спанаќ, кељ и брокула содржат витамин К и фолна киселина, кои се поврзани со подобра меморија и целокупна когнитивна функција. Овие зеленчуци се препорачуваат како редовен дел од исхраната за секој што сака да ја одржи менталната бистрина.
Бобинки
Овошјето како капини, јагоди и боровинки се многу корисни за здравјето на мозокот, особено за меморијата и подоброто помнење.
Кафе и чај
Овие пијалоци се одличен извор на кофеин, а кофеинот помага во подобрувањето на краткорочната меморија.