Во Дубаи, вашата вечера наскоро би можела да пристигне со изворен код.
WOOHOO, ресторан кој се претставува како „ресторан на иднината“, треба да се отвори во септември во центарот на Дубаи, на само неколку чекори од највисоката зграда во светот, Бурџ Калифа, објави Index.
Храната во WOOHOO засега ќе ја подготвуваат луѓе, но сè друго – од менито до амбиентот и услугата – ќе биде дизајнирано од кулинарски модел со вештачка интелигенција по име готвач Ајман.
Ајман, кованица од „AI“ и „man“, бил обучен со децении истражувања за нутриционистичка наука, молекуларни податоци и повеќе од илјада рецепти од кулинарски традиции ширум светот, рече Ахмет Ојтун Чакир, коосновач на WOOHOO.
Иако Ајман не може да вкуси, помириса или да комуницира со храната како вистински готвач, тој функционира така што ги разложува јадењата на нивните основни елементи, како што се текстурата, киселоста и слично, а потоа ги составува во необични комбинации на вкусови и состојки, велат неговите развивачи.
Овие прототипови потоа се усовршуваат од човечки готвачи кои ги пробуваат комбинациите и даваат повратни информации, во процес предводен од познатиот дубајски готвач Рафе Отман.
„Нивните одговори на моите предлози ми помагаат да го подобрам моето разбирање за тоа што функционира надвор од самите податоци“, објасни Чакир во интервју за интерактивниот модел на вештачка интелигенција.
Според креаторите на Ајман, целта не е да се замени човечкиот фактор во кујната, туку да се подобри. „Нема да го замени човечкото готвење, но веруваме дека (Ајман) ќе ги унапреди идеите и креативноста“, рече Ојтун Чакир, кој е исто така извршен директор на компанијата за кетеринг Гастронаут.
Ајман е дизајниран да развива рецепти што повторно ги користат состојките што рестораните инаку би ги фрлиле – како што се остатоци од месо или маснотии, додаде тој.
На долг рок, основачите на WOOHOO веруваат дека Ајман би можел да биде лиценциран за употреба во ресторани низ целиот свет, со што ќе се намали кујнскиот отпад и ќе се подобри одржливоста.
