Лимоните не се расипуваат толку брзо како јагодите или бобинките, но без ладење можат да траат околу седум дена.
Иако не се целосно бескорисни откако ќе почнат да се влошуваат, бидејќи нивните својства на лимонска киселина ги прават фантастични средства за чистење домаќинство, постои начин да се продолжи нивниот рок на траење. Толку е едноставно и трае само неколку секунди.
Постојат голем број начини да ги одржувате свежи лимоните до еден месец. Еден од најефикасните начини е едноставно да ги ставите во фрижидер, но тие треба да се чуваат во херметички контејнер или затворена пластична кеса во фиоката за крцкање.
Можеби е примамливо да ги ставите во сад со друго овошје, но тоа може да го забрза процесот на зреење. Како што зрее овошјето, особено бананите и јаболката, тие ослободуваат етилен гас. Ова се шири, предизвикувајќи овошјето во садот многу брзо да се расипува. Кога тоа ќе се случи, лимонот е малку корисен за јадење или чистење.
Ако немате место во фрижидерот, едноставно исечете лимон и завиткајте го во зиплок кеса. Можете да ги чувате половините од лимон и парчињата лимон во фрижидер пет до седум дена во херметички контејнер или ќесичка со патент. Можете исто така да ги завиткате парчињата лимон во пластична фолија за да не се исушат.
Ако мислите дека лимоните може да ви се влошат, ставете ги во замрзнувач, каде што можат да траат до четири месеци. Пред да го направите тоа, темелно измијте ги лимоните и исушете ги со крпа. Потоа ставете ги во кеса за замрзнување. За одмрзнување, ставете ги во сад со вода неколку минути.
Истиот процес можете да го повторите и со исечените лимони, исечкајќи ги на помали парчиња. Пожелно е да ги извадите семките и да ги премачкате парчињата на хартија за печење за побрзо да се замрзнат.
