Free zone

Не ви е потребен ботокс: Ова зрно ја подмладува вашата кожа подобро од скапите креми

Јачменот е едно од најстарите и најздравите житарки, но со текот на времето е запуштен. И тоа не е фер – бидејќи оваа храна содржи моќна комбинација на хранливи материи кои го зајакнуваат телото одвнатре и однадвор. Лесно се вари, богат е со растителни влакна, кои ги стимулираат цревата и го чистат телото, а содржи и витамини Б, А и Е, кои се клучни за енергија и младешки изглед.

Она што го разликува јачменот од другите житарки е неговата висока содржина на лизин – аминокиселина која е неопходна за создавање природен колаген. Колагенот е основа на кожата, зглобовите, ‘рскавицата, ноктите и косата. Со редовно консумирање јачмен, можете да ѝ помогнете на вашата кожа да остане еластична, брчките да се појавуваат побавно, а зглобовите да станат посилни.

Лупените зрна од јачмен се познати како бисерен јачмен, поради нивниот нежен сјај, а од нив можете да направите едноставно и хранливо јадење – каша од јачмен.

Состојки:

2 чаши лупен јачмен
4 чаши вода
6 чаши млеко

Подготовка:

Истурете вода во сад со јачмен и оставете преку ноќ. Следниот ден исплакнете и процедете, потоа истурете млеко и ставете го да зоврие. Откако млекото ќе зоврие, намалете ја топлината, покријте и варете на тивок оган околу час и половина – додека не добиете густа, кремаста каша.

Можете да го збогатите овој едноставен оброк со лажица мед, овошје или јаткасти плодови – претворајќи го јачменот во совршен извор на природен колаген и енергија.

Write A Comment