Колагенот е исклучително важен за кожата, зглобовите и косата, но малкумина знаат која храна всушност може да му помогне на телото да произведува повеќе од него.
Неодамна, колагенот стана една од најзборуваните теми кога станува збор за здравјето и убавината.
Сите зборуваат за тоа колку е важен за телото, но многумина забораваат дека неговото природно производство се намалува по дваесетгодишна возраст. Затоа кожата станува помалку еластична, зглобовите почувствителни, а косата потенка, телото едноставно останува без „материјалот“ што некогаш доаѓал до него без напор.
Затоа е корисно почесто да се јаде храна што е богата со колаген или го стимулира неговото производство.
Пилешко – чест извор на колаген
Многу додатоци се прават од пилешко, што не е изненадувачки, бидејќи ова месо содржи многу сврзно ткиво.
Особено богати се пилешките бутови, кои не се подеднакво популарни во сите региони, но се одличен начин да се добие повеќе колаген. Во некои истражувања, делови како што се вратот и ‘рскавицата се користеле во терапии за ублажување на артритис.
Делови од говедско и свинско месо со тетиви и лигаменти
Парчиња месо што содржат повеќе сврзно ткиво, како што се зглобот на прстот или опашката, се особено богати со колаген, особено кога се готват бавно и долго.
Иако генерално ги избегнуваме кожата и коските на поголемите риби, тие содржат најмногу колаген. Сардините се предност бидејќи се јадат цели, па затоа добиваме најголема вредност.
Сардини – мала риба полна со придобивки
Иако генерално ги избегнуваме кожата и коските на поголемите риби, тие содржат најмногу колаген. Сардините се предност бидејќи се јадат цели, па затоа добиваме најголема вредност.
Покрај тоа, тие се богати со калциум, витамин Д и омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на коските и целокупниот метаболизам.
Експертите забележуваат дека овој вид храна е особено важен за жените по педесетгодишна возраст, бидејќи менопаузата предизвикува забрзано губење на коскената маса.
Грав – билни додатоци за производство на колаген
Иако колагенот доаѓа исклучиво од животински извори, телото може да го произведува поефикасно ако му ги дадеме соодветните хранливи материи.
Гравот е одличен извор на цинк и пролин – две супстанции кои се важни за стабилноста на колагенот и спречувањето на неговото влошување.
Јачмен – зрно кое ја промовира еластичноста на кожата
Наместо ориз, вреди почесто да се избира јачмен.
Ова зрно содржи минерали кои ги активираат процесите одговорни за производство на колаген, а во исто време помага кожата да биде поцврста и помалку збрчкана.
Богато е со растворливи влакна, кои имаат корисен ефект врз нивото на шеќер во крвта и холестерол.
Конечно, важно е да се истакне дека сите овие намирници имаат целосен ефект само со доволен внес на витамин Ц, кој е клучен за синтезата на колаген и без кој телото не може правилно да го формира.
