Сите знаеме дека спанаќот е здрав, бидејќи е богат со железо, со што ја зајакнува крвта, па затоа и често гостува на нашата трпеза. Сепак, голема грешка правиме бидејќи секогаш спанаќот го консумираме преработен, во чорбеста или потпечена варијанта, и никогаш не ни паднало на памет да го јадеме свеж.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
2 супени лажици масло
1 супена лажица оцет балсамико
1 кафена лажичка сенф
1 кафена лажичка мед
сол и бибер (по желба)
1 кг спанаќ
1/2 филџан ’ркулци
1/4 филџан исечкани бадеми
3 исечкани ’рдокви
1 (црвен или бел) кромид
350 гр мандарини
ПОДГОТОВКА:
Во длабок сад, измешајте ги заедно сите претходно исечкани состојки сè додека не се соединат. Не постои нешто попросто и повкусно, а фактот што една порција има само 93 калории навистина привлекува уште повеќе.
Уживајте во специфичниот медитерански вкус !!!
