After Midnight

Црвена боја е „отровна“ за мажите

Не е прв пат сексолозите да посветуваат истражувања во врска со мажите и црвената боја.

Меѓутоа овој пат со најновото истражување се покажа како точно црвената боја влијае врз мажите.

Кога мажите ќе здогледаат жена која на себе носи облека на која преовладува црвената боја, кај нив се вклучува алармно светло!!! Зашто е тоа така???!!!

Имено човечкиот генетски материјал особена оној на мажите, црвената боја ја гледаат како неоспорен знак за плодност.

Жените повеќе од 12.000 години го користат црвениот кармин, што го надополнува заклучокот дека тукму црвената боја е бојата на плодноста.

За да го разберат ваквото машко однесување Пазда  и неговите колеги направиле еден едноставен експеримент, во кој учествувале 250 мажи. Истражувачите на сите мажи им покажале 30 различни фотографии на жени во иста положба на телото,од кои само една жена која на себе носела црвена маица, сите други носеле нијанси на другите бие.

Мажите требало да одговорат на просто прашање…

Која од тие 30 жени повикува на секс?

Заклучокот бил зачудувачки… Сите 250 мажи одговориле дека тоа е девојката со црвена маичка!!!

Adam Pazda сексолог на Универзитетот Rochester во Њујорк, ваквиот заклучок го поврзува со сексуалниот живот на приматите како претходници на човековиот вид. Имено кога женките шимпанза се спремни за парење, нивните крвни садови се шират а тоа поттикнува и црвенило на нивните лица,  повеќе од доволен знак машките шимпанза да тргнат во акција.

“Истото се случува и со луѓето само на малку понаков начин но ефектот е потполно ист. Не е важно дали се работи за црвен фустан, маица или долна облека, мажите реагираат инстиктивно“ истакнува Adam Pazda.

Напиши коментар