After Midnight

Факти за мастурбацијата кои вреди да се знаат…

Во добата кога сé послободно се зборува за сексот, мастурбацијата некако, останува табу тема, особено кога станува збор за женското самозадоволување. Сексолозите сметаат дека тоа не е воопшто добро, бидејќи мастурбацијата е одличен начин за решавање на стресот и подобрување на сексуалниот живот. Еве зошто:

1. Луѓето кои имаат редовен секс, почесто се самозадоволуваат  од оние кои немаат редовен секс. Причината е во тоа што се сексуално поактивни и поотворени во сексуална смисла и се свесни за фактот дека мастурбацијата им го подобрува сексуалниот живот.

2. Жените мастурбираат многу повеќе отколку што се спремни да признаат. Иако ова не е шокантен факт, шокантни се статистичките податоци кои кажуваат дека дури 59% од жените мастурбираат, но само 50% од нив тоа го признаваат.

3.Во некои земји, мастурбацијата помеѓу младите дури и се поттикнува. Владата на Велика Британија во 2009 година им порача на тинејџерите да мастурбираат барем еднаш дневно, за на тој начин да се намали бројката на несакана бременост на таа возраст и бројот на заболени од полово преносливи болести.

4. И постарите жени мастурбираат. Едно истражување од 2010 покажува дека одколу 30% од жените на возраст помеѓу 60 и 90 години, повремено се самозадоволуваат.

5. Мастурбацијата не била „ забранета тема “ отсекогаш. На пример, старите Римјани биле доста отворени по прашањето на сексуалност, а постојат и материјални докази, како цртежи и глинени скулптури кои прикажуваат како уживаат допирајќи се. Дури подоцна, околу 16, 17 и 18 век мастурбацијата почнала да се смета за грев, а некаде луѓето кои мастурбирале биле нарекувани и ментални болесници.

Напиши коментар