Љубителите на лутите зачини ќе уживаат поради резултатите од новите истражувања…
Состојките од лутите пиперки делуваат на низа фактори кои директно влијаат на здравјето на нашите крвни садови и срцето.
Истражувачите од Универзитетот во Хонг Конг констатирале дека лутите состојки од чили пиперките, можат да го спуштат крвниот притисок и да го намалат нивото на холестерол.
Тимот посебно се фокусирал на делувањето на групите материи познати како „капсаициониди“, состојки од пиперките, кои даваат лутина. Авторот на студиите, Зен Ју Чен, кажува:
– Нашето истражување додаде нови докази и го прошири нашето знаење за делувањето на состојките од чили и делувањето на работата на срцето. Сега имаме појасен и подетален портрет на влијанието на гените и другите механизми кои влијаат на холестеролот и здравјето на крвните садови.
Капсаициноидите го блокираат и делувањето на гените, кое го поттикнуваат контракциите на артериите. Со блокирањето на гените, мускулите се опуштаат и овозможуваат подобра циркулација на крвта во срцето и другите органи.
– Во секој случај, нашата цел не е да ги поттикнуваме луѓето да јадат чили во неограничени количини. Добрата исхрана произлегува од рамнотежата. Чилито може да биде добар додаток во исхраната, но сепак не може да ги замени припишаните лекови.
