Free zone

Кога би граделе пирамиди денес…

Вечна ќе биде мистеријата како старите египќани ги граделе грандиозните пирамиди. На кој начин, со која сила било правено сето тоа.

Денес со сите хеликоптери, и секаков вид на машини е речиси невозможно да ја изградиме големата пирамида во Гиза.

Градбата на големата пирамида која е изградена пред 4500 години, сеуште е мистична. Направени се многу студии, истражувања и засега за најточна се смета теоријата која вели дека пирамидата е градена од внатре кон надвор.

Пирамидата на секоја страна е долга 756 метри, висока 481 метар, и се состои од вкупно 2,3 милиони камења со тежина од 3 тони. Легендата вели дека таа била изградена за 20 години, што значи дека секој камен блок би требало да се најде на своето место на секои 5 минути.

За денес да биде направена би требало да соберат 1500 до 200 работници кои ќе работат 5 години, а цената би изнесувала 5 милијарди долари.

Напиши коментар