Free zone

Компјутерски маус во ракавица

Американската компанија „Bellco Ventures“, ја развила интерактивната ракавица „Ion wireless air mous glove” која всушност го заменува компјутерскиот маус.

Кошчињата за стандардните функции на маусот се наоѓаат на показалецот, а со притискање на палецот се активираат други групи. За прелистување раката се мрда горе доле. Оваа ракавица маус може да работи на 35 метри оддалеченост од самиот компјутер.

Компплетот на ракавицата маус се состои од  USB  модул, кој се приклучува на  USB портот од компјутерот.

Уредот е компатибилен за повеќето оперативни системи, како Windows, Mac, Android и linox. Во САД оваа ракавица маус се продава за 79,95 долари.

Напиши коментар