Free zone

На Антарктикот тече вода на -20

Антарктикот не престанува да изненадува. Под антарктичкиот лед течат реки. До ова неверојатно откритие дошла една група научници од Бразил и Чиле. До сега се знаеше дека длабоко под ледената прекривка постојат само масивни езера, но дека има протечна вода никој не си сонувал. Сега се трага по целата мрежа на извори.

Зборуваме за надморска висина од 700-800 метри, каде просечната температура е -20 степени.

Напиши коментар