Free zone

Пушењето ги отупавува мажите

Мажите кои пушат патат од побрзо губење на мозочните функции за разлика од непушачите на нивни години. Нивната когнитивна способност паѓа повеќе и од оние кои се десет години постариод нив, а не пушат.

По долга и напорна студија, британците ја откриле врската на паѓањето на когнитивната способност и пушењето. Да напоменеме дека оваа врска е многу поактивна по 45-та година од животот.

Па да заклучиме со цигарите сериозно си го нарушуваме кардиоваскуларниот систем, работата на белите дробови, а најново и дека се уништува когнитивната способност на мажот.

 

Напиши коментар