After Midnight

Спермата е како антидепресив

Научниците претпоставуваат дека ова е како последица од апсорбцијата на хормони низ слузницата на вагината. Спермата содржи повеќе хормони, кои влијаат на тоа како се чувствуваме. Тестостерон, естроген, лутропин, пролактин, и простаглан се откриени во крвта на жената после ејакулација. Се поставува прашањето дали може случен ефект да има и по време на орален секс. Судејќи според тоа дека хормоните од контрацептите успешно преминуваат низ дигестивниот тракт, би можеле да заклучиме дека тој пат го преживуваат и хормоните од спермата, ако не се апсорбираат веќе од слузницата во усната шуплина.

Зошто спермата произведува такви чувства останува како еволуциско прашање. Кај мажите чија што сперма содржи повеќе вакви супстанции постои поголема веројатост да се повтори сексуалниот акт. Експертите предупредуваат и се надеваат дека резултатите од ова истражување нема да го зголемат бројот на незаштитени односи и сите неприлики поврзани со тоа.

Ќе додадеме уште дека ејакулацијата „внатре“ во жената и за мажот има благопријатен ефект – уживање и поголемо задоволство. За ова не е потребно истражување за да се потврди.

Напиши коментар