Celebrity

Започна Канскиот фестивал!

Започна 65-тиот по ред Кански фестивал и тоа со проекцијата на филмот „Moonrose Kingdom“ на режисерот Wes Anderson.

Овогодинешниот фестивал ќе се обиде да го спои неспоивото – ново и ретро, документарци и драми, комерцијални и политички филмови, класика и авангарда, па дури и американската со неамериканската продукција.

Фестивалот е искритикуван уште од самиот почеток поради малиот број женски режисери и продуценти, а еден член на жирито – Andrea Arnold за новинарите изјавила:

–          Не би сакала мојот филм да биде избран само затоа што сум жена, туку бидејќи е добар!

Кога во прашање е црвениот тепих, погледнете некои од нашите фаворити:

Напиши коментар