Free zone

Брзата храна ја оштетува спермата

Брзата храна, особено онаа која што содржи масни киселини ја оштетува спермата и предизвикува неплодност кај мажите, открива заедничкото истражување на универзитетот Harvard и универзитетот  Murcia. Овие универзитети го анализираа квалитетот на спермата на неколку стотини здрави мажи на возраст од 18 до 22 години.

Спермата на мажите кои што имаат лоши навики во исхраната, има помала веројатност да го преживее патувањето до јајниците и да ги оплоди дури и ако станува збор за здрав човек кој е во добра телесна кондиција. Одделно јапонско истражување покажало дека умерено и редовно вежбање го подобрува квалитетот на спермата. Спермата на мажите кои што редовно вежбаат, возат велосипед или кои се занимаваат со брзо одење се поздрави од мажите кои што не вежбаат, изјави Fox

Напиши коментар