Free zone

Како е дојдено до пијалокот Џек Данијелс?

“Состојките во рецептот на мојата прапрабаба се оние од кои се создава најпознатото виски на светот. Таа го запиша рецептот во 1853 година, а првиот Jack Daniel’s бил создаден во 1966 година. Книгата е стара и мислам дека податоците се веродостојни” – изјавил Еванс.

Американецот Марк Еванс (54), случајно го пронајде оригиналниот рецепт за легендарното американско виски Jack Daniel’s додека ја истражувал историјата на неговото семејство.

Еванс, инаку роднина на основачот на Jack Daniel’s, го пронајде рецептот во стара книга преполна со рецепти за припремање на лекови од билка.

Тој рецепт е од далечната 1853 година запишана од неговата прапрабаба. Нејзиниот зет токму во текот на таа година се преселил во Тенеси каде што ја отворил првата дестилерија за виски Jack Daniel’s. Вискито Jack Daniel’s моментално е најпродаваното во целиот свет, а неговата историја е мистериозна со оглед на тоа што старите документи се уништени во пожар.

Напиши коментар