After Midnight

Кои се најчестите сексуални фобии кои спречуваат да уживаме во сексот?

Истражувањата покажуваат дека дури 60% од жените за време на сексот глумат оргазам, а ова најчесто се должи на различни стравови поврзани со сексот.

И не станува збор само за жените. Мажите исто така имаат голем број на стравови и фобии кои директно се поврзани со сексот. Па, кои се најчестите фобии кои ги спречуваат луѓето да уживаат во сексот?

Еротофобија – страв од се што е поврзано со секс

Коитофобија – страв од самиот оргазам

Ануптафобија – страв од тоа дека ќе останете сами

Хетерофобија или сексофобија – страв од спротивниот пол

Гимнофобија – страв од голотија

Менофобија – страв од менструалниот циклус

Партенофобија – страв од невини жени или млади девојки

Онеирогмофобија – страв од „влажни“ соништа

Еуротофобија или колопфобија – страв од женски полов орган

Хаптофобија – страв од допир

Итифалофобија – страв од ерекција

Медомалакуфобија – страв од привремено или трајно губење на ерекција

Токофобија – страв од бременост и раѓање

Скопофобија – страв од тоа дека ќе останеме заклучени

Напиши коментар