Free zone

Со исхрана до чиста мускулна маса

Луѓето со побрз метаболизам, поради генетиката или возраста, преодредени се да бидат послаби. Да, да, освен оние кој што би дале се за да се подебели, постојат и луѓе кои би сакале на својот скелет да додадат малку повеќе мускулно ткиво, Тренингот е важен, но исхраната е поважна.

Масти – Доколку сакате да го забрзате јакнењето на мускулите, не смеете потполно да ги изоставите мастите. Исхраната со низок дел на масти предизвикува помала мускулна маса. Секако, не се сите масти исти. Незаситените масни киселини учествуваат и помагаат во апсорпцијата на витамините и синтеза на протеините. Вашата исхрана нека се состои од 20-30% масти. Дајте му предност на корисните ресурси, незаситени масни киселини, кои се богати со растителни масти, риба и зрнести плодови, а  мастите од животинско потекло (освен риба)нека бидат во помали количини.

Протеини – Спортскиот режим на исхрана треба да содржи влез на 1 до 2 грамапротеини по килограм од телесна тежина. Доколку сакате побрз напредок, одете до горната граница, но запамтете дека повеќе од 2 крама по килограм завршува во канализацијата наместо во мускулните влакна. Исто така, во  вкупната дневна количина на калории која ја внесувате, содржината на протеините не смее да надмине 25%, затоа што во тој случај се нарушува балансот на штета на сите останати хранливи состојки . 20%  е доволно. За да можете да го контролирате внесувањето на протеини прочитајте ги етикетите и употребете калкулатор.

Јаглехидрати – Организмот после тренинг има поголема потреба од јагленихидрати. Тие му даваат енергија на организмот и помагаат во опоравувањето на мускулите. На твојот мозок и нервен систем му е потребна глукозата како гориво. Организмот произведува глукоза во процесот на рафинирање на јагленихидратите, додека во случај на недостаток на јагленихидратите доаѓа до разградување на протеинските ланци. А тоа не е посакуван процес од самата причина што тие се потребни во создавањето на мускулите. Затоа половина од твојата исхрана нека е составена од јагленихидрати.

Оброк пред и после тренинг – Генерално, можеш да изедеш помал оброк сат време пред или некој пообемен оброк неколку сати пред тренингот. Секој човек го познава својот организам доволно за да процени колку храна му е потребна, а да не оди во теретана со преоптеретен стомак. Веднаш после тренинг потребен е уште еден оброк кој ќе содржи нешто повеќе од препорачаната количина масти, јагленихидрати и протеини.

Напиши коментар