Мојата кујна

Чоколадна пита по рецептот на Џејми Оливер

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

250 гр брашно

125 гр путер

100 гр шеќер во прав

2 жолчки

3 лажици ладно млеко (може и вода)

малку сол

140 гр путер (Фил)

150 гр темно чоколадо (Фил)

8 лажици какао во прав (Фил)

4 јајца (Фил)

200 гр шеќер (Фил)

3 лажици мед (Фил)

3 лажици слатка павлака (Фил)

малку сол (Фил)

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Во пластичен сад се меша путерот заедно со шеќер и малку сол. Се додава брашното и жолчките. За да се соедини смесата се додава и млеко.

Тестот о се размесуваме, но се внимава премногу да не го измеси. Целта е да се измеси тестото со што помалку мешања (за да не се добие еластично тесто кое при печење ќе се стврдне и ќе стане жилаво наместо ронливо).

Добиеното тесто се замотува во проѕирна фолија и се остава 1 час во ладилник.

Се пече на 180 степени, 12-тина минути (тестото е испечено до пола).

На пареа се растопува чоколадото заедно со какаото во прав и малку сол.

Во друг поголем сад се матат јајцата, па се додава медот и слатката павлака. Потоа се додава и растопеното чоколадо.

Оваа смеса се излива на полупеченото тесто и повторно се пече околу 40 до 45 минути на 150 степени.

Кога е питата печена, се остава да се олади 45 минути.

Write A Comment