Мојата кујна

Еспресо мус

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

6 лажици желатин

6 јајца

160 милилитри еспресо кафе

1 ванилин шеќер

400 милилитри слатка павлака

250 грама шеќер во прав

200 грама малини, капини или јагоди

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Натопете го желатинот. Раздвојте ги белките од жолчките. На пареа изматете ги жолчките, еспресото ванилиниот шеќер и 200 грама шеќер во прав. При крајот на матењето додадете го желатинот и оставете кремот да се олади. За тоа време изматете ја слатката павлака и измешајте ја со оладениот крем.

Изматете ги белките и 50 грама шеќер во прав и доадете ги на кремот.

Мусот ставете го во садови по Ваша желба и истите оставете ги во фрижидер околу 3 часа пред сервирањето. Украсете со малини или друг вид на јагодести овошја.

Уживајте во вкусот !!!

Write A Comment