ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
9 печени пиперки
1,5 dl масло
2 јајца
150gr кашкавал
9 ленти димена сланина
сол
100gr презла
3 лажички бражно
зачини по вкус
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Излупете ги пиперките, посолете ги и ставете ги на решетка да се исцедат. За тоа време исецкајте го кашкавалот на 9 парчиња. Расечете ги пиперките по должината и во нив ставете парче кашкавал. Врз кашкавалот ставете по една лента сланина. Спојте ги краевите од пиперката врз кашкавалот и сланината.
Изматете ги јајцата со малку сол, а во друг сад измешајте ги презлата и брашното. Ставете една тава на рингла и додадете масло. Пиперките прво тркалајте ги во презлата, па во јајата и потоа пак во презлата. Кратко пржете ги колку да добијат златна боја.
Ставете ги похованите пиперки на хартиена крпа за да се упие маслото. Наредете ги во чинија и врз нив нарендајте го останатиот дел од кашкавалот.
