Free zone

Како да ги смирите емоциите со помош на терапија со уметност

Терапијата со уметност е многу едноставна а ефективна кога треба да си ги смирите мислите и чувствата, само почнете да цртате или да боите нешто. Постојат одредени уметнички терапии кои влијаат на одредени емоции.

0-kako-da-gi-smirite-emociite-so-pomosh-na-terapija-so-umetnost-keif.mk

Обидете се!

Кога сте лути: Цртајте линии, заоблени, прави, било какви..

Кога сте уморни: Цртајте цветчиња. Тоа ќе му даде енергија на умот и ќе ви го разбистри мозокот.

Кога чувствувате емоционална болка: Составувајте нешто, на пример слагалица тоа ви помага да ги усмерите мислите некаде.

Кога ви е досадно: Бојте

Кога сте тажни: Обојте виножито

Кога сте исплашени: Плетете, ќе ве направи да се чувствувате сигурно.

Кога сте огорчени: Цртајте различни форми, модели и дизајни.

Кога сте вознемирени: Правете оригами.

Кога чувствувате носталгија: цртајте лаверинти

Кога сте разочарани: цртајте или копирајте некаков портрет

2-kako-da-gi-smirite-emociite-so-pomosh-na-terapija-so-umetnost-keif.mk

Кога сте очајни: цртајте пат

Кога ви е потребна сила: насликајте пејзаж

Ако не можете да дефинирате што чувствувате: нацртајте автопортрет

Ако сакате да го запаметите моментот: насликајте обоени дезени

Ако имате хаос во главата: цртајте квадрати или шестоаголници

3-kako-da-gi-smirite-emociite-so-pomosh-na-terapija-so-umetnost-keif.mk

Ако е потребно да направите добар избор: цртајте кругови

Ако треба да постигнете некоја цел: нацртајте ја целта

 

Напиши коментар