Free zone

Кои се најдебелите, а кои најслабите нации во светот?

Група на научници ја пресметале просечната тежина на еден жител на планетата земја, па така ја составиле и листата со најдебелите и листата со најслабите луѓе во светот.

Нивата процена тие ја направиле користејќи податоци за тежината и висината на жители од одредена земја, па така ја добиле просечната тежина на еден човек на планетата. На светско ниво, просечната телесна маса не еден возрасен човек изнесува 62 килограми.

10 најдебели нации                                                10 најслаби нации

1. САД                                                                               1. Северна Кореја
2. Кувајт                                                                           2. Камбоџа
3. Хрватска                                                                      3. Бурунди
4. Катар                                                                            4. Непал
5. Египет                                                                          5. Конго
6. Обединети Арапски Емирати                                  6. Бангладеш
7. Тринидад и Тобаго                                                   7. Шри Ланка
8. Аргентина                                                                   8. Етиопија
9. Грција                                                                          9. Виетнам
10. Бахреин                                                                     10. Еритреј

 

Напиши коментар