After Midnight

Колку секс е нормално?

Без оглед на тоа дали сте во врска, во брак или соло со „пријател со бенефиции“, сигурно барем еднаш сте се запрашале колку секс е нормално. Еднаш дневно, еднаш неделно, еднаш месечно? 

Точен одговор на ова секогаш присутно прашање нема бидејќи количеството секс во некој однос зависи од индивидуалните потреби, желби и можности. Либидото на секоја личност е на различно ниво и не мора да значи дека вие и вашиот партнер сте на иста бранова должина по тоа прашање. И не мора да бидете, иако степенот на ускладеност е попорционален со задоволството во сексуалниот живот.

Од друга страна, може да се случи вие и вашиот партнер да имате совршено ускладено либидо и да водите љубов секогаш на заемно задоволство, без разлика дали тоа еднаш неделно или еднаш месечно. Она што е важно е да не се заморувате со бројките и со статистиките на другите двојки, сè додека вие сте задоволни со вашето количество секс во вашиот живот. Не мора да се грижите дека со вас нешто не е во ред ако сакате секс секој ден или дури и повеќе пати дневно, или пак ако желба и потреба за секс имате само еднаш месечно. Човечката сексуалност е со навистина широк спектар според сите можни преферирања и како што различните луѓе сексуално се возбудуваат од различни работи, пози и движења, тешко е да се зборува за нормално количество секс.

Иако постојат многубројни статистики на оваа тема, тие не мора да ве загрижуваат ако не се вклопувате во повеќето. Најважно е вашето задоволство и можноста за здрав разговор за сексуалниот живот со вашиот партнер. Ако вие и вашиот партнер се разликувате во потребите, обидете се да најдете компромис и разговарајте за тоа. Здравата комуникација е темел на секој успешен однос, без разлика за кој проблем станува збор. Иако, да се разбереме, нивото на нечие либидо не би требало воопшто да се смета за проблем.

Напиши коментар