ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
300гр. Екстра бело брашно
65гр. путер
100гр. шеќер во прав
1 лажичка ванила екстракт
1 јајце, на собна температура
прашок за пециво
150мл. млеко
Прелив: 3 лажици растопен путер
1/2 лажичка мелен цимет
3 лажички шеќер во прав
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте едно округло тавче (20 см) со малку масло и обложете го со хартија за печење.
Со миксер изматате го путерот со шеќер и ванила. Додадете го јајцето и добро изматете ја смесата. Префрлете ја смесата во поголем сад и додадете го брашното и млекото и добро измешајте за да добиете рамногмерна смеса.
Префрлете го тестото во подготвеното тавче. Печете ја тортата 35 минути. Оставете ја да одстои во тавчето 10 минути пред да ја извадите во чинија за послужување.
Додека е сеуште топла, премачкајте ја тортата со растопен путер. Измешајте ги циметот и шеќерот и посолете ги врз тортата.
