Free zone

Зошто славните личности умираат прерано?

Кај општата популација, болестите на црниот дроб кај обичните смртници се само 1,4 отсто од смртните случаи. Но меѓу изведувачите  стапката е три пати поголема.
Тоа е веројатно поврзано со покачената употреба на алкохол и дрога меѓу уметниците.
Огромното мнозинство од оние на листата на уметниците кои се родени во 1940-тите и достигнале зрелост во текот на 1960-тите години, со пушењето цигари го достигнале својот врв на прерано заоблување од опасни болести.  Затоа, не изненадува тоа што значителен дел од уметниците починале од рак на белите дробови: Џорџ Харисон од Битлси на возраст од 58 години, Карл Вилсон  на 51, Ричард Вајт од Пинк Флојд на 65, Карл Перкинс на 65 и други.

Еден добар број од листата имале срцев удар.
Елвис Присли, Џими Хендрикс, Џенис Џоплин, Грам Парсонс, Витни Хјустон, Мајкл Џексон- сите умреле од предозирање со опијати.

Уметниците, во споредба со другите професии е поверојатно да имаат ментални болести, или да се склони да бидат погодени од нив за подолг временски период.

Луѓето кои имаат високи цели бараат внатрешна среќа и задоволство живеат подолго. Од друга страна, има луѓе кои се фокусираат на материјален успех, слава и богатство (надворешни цели). Според истражувањето, луѓето кои имаат надворешни цели имаат тенденција се со поголема веројатност да се доживеат напади на депресија.

Бројни истражувања покажале дека депресијата, биполарното растројство и сродните дијагнози се причина за зголемен ризик за прерана смрт, самоубиство и зависност.
Со следење на односот помеѓу уметниците и ментална болест и поврзувањето со злоупотребата на илегални супстанции, може да се доведе до здравствени проблеми и случајна смрт, па може да се види зошто толку многу големи уметници предвреме го напуштаат овој свет.

Напиши коментар