← НАЗАД НА БОЗА

Демисексуалност

Демисексуалност
422 Читања

Сигорно безброј пати се слушнале како некој ви кажува дека неможе некој да го привлече доколку не го запознае малку подобро. Доколку личноста што ви го кажува ова и го мисли, современата психологија би го нарекла демисексуален.

Изразот демисексуалност е доста млад а на интернет за прв пат се проширува во 2006 година.Сепак демисексуалноста постои одамна и поголемиот број би се сложиле дека и скоро секоја втора жена е демисексуална.

Наједноставно кажано демисексуалната личност никој не ја привлекува сексуално се додека не се поврзе на емотивно ниво, во кој спаѓаат доверба и пријателство, односно љубов.

Овие личности, во глобала кога ќе се запознаат со некого чувствуваат одредена доза на физичка привлечност. Но како и да е кај нив се се врти околу романтични чувства, пријателство и љубов.Сексуалната привлечност и желба доаѓаат после се тоа и не представуваат движечка сила во нивниот однос.

Особено важно е што демисексуалноста нема старосна или полова ограниченост, па така демисексуална личност може да бидат и хомосексуални и хетеросексуални личности. Сексот кај демисексуалците е хронолошки секундарен и е последица на емотивно поврзување, со што уште една заблуда е решена, дека демисексуалците не сакаат секс.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk