ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
* 450 г мелено јунешко или телешко месо
* 2 модри патлиџани, исечкани по должина
* 2 црвени кромиди, исечкани
* 4 чешниња лук, исечкани
* 1 лажица рузмарин
* 1 лажица оригано
* 2 шолји доматно пире
* 4 лажици маслиново масло
* сол и бибер по вкус
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 200 степени.
На тава за готвење ставете една лажичка маслиново масло, а потоа ставете го меленото месо, половина од кромидот, половина од лукот, рузмаринот, ориганото и пропржете го месото. Посолете по вкус.
Во друга тава за готвење, на среден оган загрејте една лажичка маслиново масло и пропржете ги остатокот од кромидот и лукот, а потоа додадете го доматното пире. Пропржете се заедно и тргнете го сосот на страна.
Додека сосот се лади, пржете ги парчињата модар патлиџан, при тоа пржејќи и на двете страни, а потоа оставете ги да се оладат.
Кога модрите патлиџани ќе се оладат, во секое парче ставете малку од прженото мелено месо и завиткајте ги во ролна. Повторете го ова со секое од парчињата, и потоа ставете ги во тава за печење.
Прелијте ги модрите патлиџани со сосот од домати и ставете ги претходно загреана рерна да се печат.
Печете 15-тина минути и сервирајте го јадењето додека е топло.
