Мојата кујна

Мусака од бело месо и печурки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 500гр пилешко филе

* 400гр свежи печурки

* 30гр путер

* 1,5 лажица брашно

* 300мл млеко

* 100гр кисела павлака

*150гр кашкавал

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Месото исечете го на тенки шницли, па исчукајте ги со толчник за месо и ставете сол. Секоја шницла пржете ја на малку масло, колку да добие боја, па извадете ги и во истото масло издинстајте ги печурките. Направете бешамел сос така што ќе го истопите путерот, во него ќе го пропржите брашното, ќе додадете млеко и кога ќе почне да врие ќе ја додадете и киселата павлака.

Ватросталниот сад ќе го намачкате со маргарин и ќе го попрскате со презла, а потоа ќе редите еден ред бело месо, еден ред печурки, па бешамел сос. Повторете уште еден ред, па одозгора изрендајте кашкавал и ставете го во рерна да се запече.

Write A Comment