Мојата кујна

Печен компир со јаболка и сирење

Неверојатно вкусен прилог кој одлично се вклопува со печено месо, а доколку не сте љубители на месото, послужете го како одлично предјадење.

Вкусот е неверојатно различен но во исто време премногу добар за да не го пробате. Овој рецепт е вистинско освежување за вашиот неделен ручек!!!

ПОТРРЕБНИ СОСТОЈКИ:

5 децилитри павлака

6 жолчки

1 лажица путер

900 грама компири

900 грама сирење по желба

900 грама јаболка

Сол и бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Излупете ги компирите и јаболката. Компирите исечете ги на кругови, а јаболката изрендајте ги. Сирењето испасирајте го.

Во сад настрана добро измешајте ги жолчките и павлаката. Посолете и ставете бибер.

Во сад за печење кој претходно сте го намачкале со путер по целата внатрешна површина, редете слој компир, сирење и рендани јаболка, се додека не ги потрошите намирниците.

Откако ќе завршите со редењето прелијте со смесата од павлака и жолчки.

Поклопете го садот со фолија за печење.

Печете на 200 степени Целзиусови 30 минути, потоа извадете ја фолијата и печете уште дополнителни 15 минути.

Вкусот ќе Ве изненади!!!

Write A Comment