Free zone

Психолошки профил врз основа на крвната група

Со  анализа на крвниата група може да се направи психолошки профил на луѓето. Оддамна е познат овој метод во источните земји. Јапонците, на пример, во секојдневниот живот, користат метод на анализа на крвни групи – ketsuekigata. Повеќето луѓе го користат кога сакаат, пријател, партнер и животна сопатничка. Оваа метода е веќе петнаесет години дел од индустриската психологија. Тие го користат и при истражувањата за предвидување на навиките на потрошувачите на пазарот, при вработувањето на нови работници во компаниите.

Луѓето кои се крвна група 0 обично се многу срдечни, отворени и пријателски расположени. Немаат влакна на јазикот, лојални се и чесни. Затоа што тие не се наклонети да преземат одговорност. Сопругата од нулта крвна група бара од партнерот да направи да се увствува заштитено и сигурно. Од друга страна, мажите кои се нулта крвна група се вистински ловци. Тие имаат потреба да доминираат, да бидат забележани, па најчесто избрат професија која ќе може да ги афирмира, на пример, глума, новинарството, забава. За разлика од жените, мажите повеќе се заинтересирани за кариера.

– За луѓето од крвна група А може да се каже дека нивниот синоним е – мислам! Тие се интелегентни луѓе, кои често се чини дека се рамнодушени и ладни, но тоа е всушност нивната заштита, бидејќи тие се многу сентиментални.  Ги карактеризира голема дисциплина и самодисциплина. Тие се  професионални но истовремено и посветени на извршувањето на семејните обврски. Подготвени се да ја преземат одговорноста, да се разбере другиот, но тоа го очекуваат и од другите. Тие се многу добри лидери.
Мажите од крвната група А се потполно лојални и посветени на семејството.

-Луѓето од крвна група Б. Психолошки гледано, мажите и жените се најинтересни. Навидум, се чини дека се воздржани и повлечени, но тие имаат јасно изградени желби и вредности. Професионалниот живот на жената е изграден главно врз основа на докажани квалитети и лични напори. Мажите пак имаат еден вид на социјални фасади, се чинат скромни, смирени, и повлечени, а за тоа време, како шахисти мислат како да земат мерки, без голема помпа, за конечно да ја стигнат посакуваната цел. Може да се каже дека ги почитуваат жените на специфичен начин. Жената што ја сакаат ја третираат како кралица.

– Крвна група АБ. Луѓето од оваа група се извонредни луѓе. Невнимателноста, иронијата и цинизмот се тотално непознати за нив. Тие немаат посебни барања, може да се припособат на било која група, но сепак да ја задржат својата индивидуалност.

Напиши коментар