Мојата кујна

Сутлиjаш со јагоди

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

450 милилитри млеко

100 грама ориз

Сол

300 грама јагоди

Пола лимон

150 грама јогурт

1 пакување ванилин шеќер

2 лажички шеќер

Неколку листови нане

100 грама кекси

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Сварете го млекото, додадете го оризот и прстофат сол. На тивок оган варете околу 25 минути со повремено мешање.

Измешајте ги јагодите со ванилиниот шеќер и оставете ги да одстојат 20 минути.

Убаво измијте го лимонот, изрендајте ја кората и исцедете го сокот. Јогуртот и шеќерот убаво измешајте ги и во нив додадете ја изренданата кора и пола од лимоновиот сок. Убаво измешајте.

Добиената смеса додадете ја на оладениот сутлијаш.

Кексите искршете ги во големина по желба. Се препорачува да ги ставите во крпа и со кујнски чекан да ги раздробите на поситни парчиња.

Во повисока чаша редете ред сутлијаш ред јагоди малку кекс и на крај украсете со јагоди и листови нане.

Уживајте во вкусот!!!

Write A Comment