Мојата кујна

Вкусни моцарела-топчиња со лук

Состојки:

8 чешниња лук

1 лажица оригано

3 лажици стопен путер

3 лажици маслиново масло

250 г готово тесто

моцарела

Подготовка:

Измешајте ги во блендер лукот, ориганото, путерот, маслото и стопениот путер и блендирајте ги додека не добиете компактна смеса.

Земете го готовото тесто и измесете го добро додека не добиете потенок слој. На тестото премачкајте ја смесата која претходно ја подготвивте. Додадете малку буковец (благ или лут по желба).

Пресечете го тестото на коцки и на секоја коцка ставете топка моцарела. Навртете го тестото околу парчето моцарела и месете додека не добиете топка.

Топките тесто со моцарела ставете ги во сад во кој претходно ќе додадете маслиново масло и печете ги во рерна на температура од 190 степени, 15 минути.

Откако ќе забележите дека тестото веќе добило златно-жолта боја извадете ги топчињата.

Наросете ги со пармезан.

Write A Comment