Што се случува во вашето тело кога јадете печен лук?
1 час: Во првиот час лукот се вари во желудникот и станува храна за телото.
2- 4 часа: Помага во борба против слободните радикали и постоечките клетки на рак во нашето тело.
4- 6 часа: Метаболизмот на организмот започнува да ја гледа предноста од лукот и го активира процесот за отстранување на вишокот на течност, како и да ги топи складираните масти во организмот.
6-7 часа: Анти-бактериските својства на лукот, по патувањето низ крвотокот, започнува да ја врши функцијата против бактериите во организмот.
6-10 часа: Во овој период хранливите материи веќе ја одиграа улогата во клетките, лукот штити од оксидација.
10-24 часа: Откако се свари (во првиот час), лукот во вашето тело го започнува процесот на длабинско чистење, вклучувајќи ги следните процеси:
- регулација на нивото на холестерол;
- чистење на артериите и го заштитува организмот од срцеви проблеми;
- го намалува и подобрува нивото на крвниот притисок;
- ја зголемува природната заштита на организмот и го зголемува имунитетот;
- во процесот на чистење, лукот помага во отстранување на тешките метали од вашето тело;
- помага за подобрување на цврстината на коските;
- лукот помага да се отстрани уморот, поради неговата големата нутритивна содржина;
- ги подобрува атлетските способности;
- помага за долговечноста на клетките.
