Чистењето стари садови и калапи за печење од маснотии може да биде многу тешка работа. Еве неколку трикови кои ќе ви го олеснат животот во овој поглед!
Со текот на времето, калапи за мафини и торти за печење почнуваат да се запекуваат со наслаги. Маснотиите и остатоците се веќе наталожени па размислувате да купите нови. Пред оваа одлука, пробајте ги овие големи трикови кои ќе исчистат и светнат.
Калапи и стакларија
Чистењето бара течен детергент за миење садови со сода бикарбона, вода, алуминиумска фолија и стара четка за заби.
Стаклото може да биде најтешка површина за чистење. Дамките често се “запечени”, па затоа е тешко да се отстранат. Потопете ја вашата четка за заби во детергент, а потоа во малку сода бикарбона. Користејќи кружни движења, ставете јасодата на дамки на стаклото. За големи садови, користете крпа.
Оставете го да отстои најмалку 20 минути, а потоа истријте со алуминиумската фолија на дамките. Садовите треба да светат после ваквото истење.
Алуминиум кујнски прибор
Потребните состојки се вода, дестилиран бел оцет, сад за готвење и сунѓер за чистење. Ставете во садот еднакви делови од вода и бел оцет, потоа чекајте да се свари.
Откако ќе се зовријат, извадете го садот од шпоретот и оставете го на собна температура да се излади. Потоа натопете го сунѓер и исчистете ги калапите. Конечно, исплакнете со топла вода и детергент и оставете го да се исуши.
Прибор од нерѓосувачки челик
За ова, потребно е да има водороден пероксид, сода бикарбона и груб сунѓер. Се шири слојот за сода бикарбона над тава или мувла. Потоа додадете слој на водород пероксид на врвот, и нанесете уште еден слој на сода за печење.
Почекајте еден или два часа за да отстои и потоа изрибајте со груб сунѓер. На тој начин флеките че исчезнат.