After Midnight

Ова е секс поза во која се трошат најмногу калории

Водењето љубов половина час троши околу 150 калории, но тоа сепак зависи и од позите. Таа бројка може да биде и поголема. Има неколку секс пози со кои се трошат најмногу калории, одлична замена наместо одењето во теретана. Доста интензивен секс може да согори дури до 350 калории, што е исто како да трчате половина час на стаза за трчање.

Најмногу мускули се активираат во најкласичната позната мисионерска поза, но тоа повеќе важи за мажите.

Немојте да заборавите дека бакнувањето троши исто доста калории – поточно околи 68 во еден саат. Можеби ова не изгледа многу, но секоја потрошена калорија е важна.

Стручњаците тврдат дека жените кои доживуваат оргазам трошат многу повеќе калории. Затоа гледајте секое водење љубов за “заврши среќно”.

Уште еден интересен детал за време на сексот, мажите губат многу повеќе калории од жените затоа што имаат повеќе мускулна маса.

Поза – она е од горе

Во ваков случај мажот губи многу малку калории, а жената губи во просек 122 калории. Многу повеќе калории ќе се истрошат доколку жената не седи врз партнерот туку е во положба на клечење – тоа го зголемува бројот на потрошени калории на 172. Во оваа поза се зацврстуваат мускулите на нозете, бутини, задникот и долниот дел на стомакот.

Мисионерска поза

Во оваа поза мажот троши околу 143 калории,а жената само 44 калории со половина час умерено темпо на секс.

Оваа поза е добра за тонирање на мускулите на нозете, бутините и стомакот.

Кучешка поза

Во оваа поза жената просечно троши околу 98 калории, а мажите 151 калорија. Ако жената сака да изгуби повеќе калории треба да се потпре со раце на ѕид и на тој начин троши 118 калории. Освен тоа се зајакнуваат и мускулите на рацете и нозете.

Доколку мажот сака да потроши повеќе калории, треба само да го забрза темпото.

Нејзините нозе се горе

Жената во оваа поза троши околу 116 калории и ја зголемува флексибилноста на мускулите, додека пак мажот троши околу 127 калории.

Поза – лажица

Оваа поза не е премногу активна, но и со неа се трошат калории. Мажот и жената лежат странично, каде мажот е од позади. Во текот на ваквиот начин на водење на љубов, жената троши околу 103 калории, а мажот околу 113.

 

Напиши коментар