After Midnight

Што мислите: Може ли сексот да се смета за вежбање?

Во 1960-тите, истражувањата покажаа дека сексот промовира еднакви психолошки реакции како и вежбањето. За време на секс, луѓето дишат побрзо, им се  забрзува ударот на срцето и им се зголемува крвниот притисок – сето ова се случува и кога вежбаме.

Во последно време, со помош на новата технологија, овозможено е уште подобро да се проучува темата, а резултатите се многу слични. Се покажа дека сексуалниот однос го поттикнува средното ниво на стрес во телото – околу 75% од износот што го преживуваме за време на вежбањето. Ова ниво на стрес за време на односот (кој трае 33 минути во просек) се намалува и се зголемува, но поголемиот дел од времето останува на пониско ниво.

 

Сексот е нешто како вежбање

Сексот може да се прогласи како вежбање, но истовремено и не е така. Ако ги споредиме само психолошките промени во телото, тогаш би можеле да го изедначиме со вежбање.

Но, ако веруваме дека вежбата треба да го промени нашиот физички изглед, тогаш овие две активности не може да се споредат. За повеќето од нас, сексот не трае доволно долго и не ни се случува доволно често за да предизвикаме долгорочни промени во телото.

 

Покрај тоа, постојат и други придобивки што ги добиваме од вежбање, како што е градење мускулна маса, што не може да се постигне при сексуален однос.

 

Следното нешто што треба да се разгледа е дека мажите и жените реагираат поинаку на сексот и на вежбањето.

 

 

Како вежбањето влијае врз сексуалниот однос ,а како сексот врз вежбањето?

 

Во секој случај, вежбата може само да го подобри нашиот сексуален живот и издржливост. Кај жените, на пример, вежбањето може да помогне да се чувствуваат помалку болки во карличната област за време на сексот, да се зголеми самодовербата и да се зголеми интензитетот на сензација. Кај мажите, вежбањето помага да се тренираат мускулите кои помагаат во контрола на предвремена ејакулација, со што се зголемува издржливоста.

 

 

Дали е препорачливо да имате секс пред важен спортски настан?

Нема докази дека сексот влијае на нечиј спортски успех, но не се препорачува да се вклучите во сексуална активност помалку од два часа пред натпревар. Причината е едноставна: ќе се уморите и нема да имате доволно време за закрепнување.

Напиши коментар